Het vest en overhemd van het rokkostuum: rokvest en rokhemd (rokwit)

Rokwit, rokbroek en rokhemd

Met het rokwit wordt het overhemd, vest en de strik van een rokkostuum bedoeld. Het vest heet ook wel rokvest en het overhemd heet ook wel rokhemd. Het overhemd en vest hebben beide parelmoeren zodat het rokhemd en rokvest bij elkaar matchen. Het vest gaat over het overhemd heen en de twee flapjes aan de onderkant van het vest gaan over de rokbroek heen.

Dresscode White-Tie

Bij een dresscode white-tie wordt een rokkostuum gedragen met een witte strik. Deze drie onderdelen: de strik, het overhemd en het vest maken het rokwit. Het rokhemd heeft een gedeelte piqué aan de voorkant en is normaliter een niet erg getailleerd hemd. Door het vest over het overhemd wordt het rokhemd getailleerd. Vaak gaat de rokjas uit wanneer er gedanst wordt en dan is het mooi dat er een goed passend en spierwit rokwit wordt gedragen. Het rokhemd heeft net als een normaal overhemd een boordmaat. Deze maat is de omtrek van de nek plus 1 of 2 centimeter. Deze maten liggen tussen de 35 en 48.

Rokhemd

De fit van het rokhemd en rokvest

De mouwen van het rokhemd hoort ongeveer twee vingers onder de rokjas vandaan te komen op het moment dat men een drankje vast heeft. Het rokvest moet aan de bovenkant zo versteld worden dat de twee flapjes aan de onderkant net over de rokbroek vallen. Daarnaast kan het rokvest aan de achterkant versteld worden voor een comfortabele fit rondom. Het rokvest hoeft niet strak zoals een korset te zitten, maar ook niet te los waardoor er geen taille zichtbaar is.

Rokwit of rokzwart

Op alle gelegenheden waar een rokkostuum tegenwoordig wordt gedragen wordt normaliter een wit rokvest gedragen. Echter wordt er bij promoties aan de Vrije Universiteit Amsterdam en Universiteit Leiden een ‘rok met zwart vest’ gedragen. Het rokhemd is wel wit. Uiteraard hebben wij dit meer exclusieve zwarte rokvest op voorraad. Deze is te huur voor een meerprijs van slechts 4,99 euro. Hieronder een foto van twee mannen in een rokwit en een rokzwart.

Rokwit en rokzwart
Links het rokkostuum met wit rokvest en rechts het rokkostuum met zwart rokvest