De rokbroek van het rokkostuum

De broek van een rokkostuum, de rokbroek, is netals de rokjas zwart. De broek is gemaakt van hetzelfde materiaal als de rokjas (45% wol en 55% polyester) en hetzelfde als een smokingbroek. De pantalon wordt iets hoger gedragen dan een normale casual- of spijkerbroek. De bies of galon, dat is de streep op de zijnade van de broek maakt dat de broek matcht met de puntrevers van de rokjas. Beide stoffen zijn hetzelfde en daarom moet de man een speciale rokbroek aan en kan er niet zomaar een pantalon van een normaal pak worden gedragen.

De fit van een rokbroek 

Een rokpantalon heeft geen riemlussen, een riem is dan ook uit den boze en kan niet worden gedragen. Door het gebrek aan een riem moet de pasvorm perfect zijn, de broek moet niet afzakken. De pantalon heeft aan beide zijkanten aan de bovenkant, op de band een elastiek die versteld kan worden. Hier zitten twee knopen waarmee de broek een klein beetje versteld kan worden. De broekgulp heeft een rits en de broek wordt dichtgedaan met een metalen broeksluiting en twee zwarte knopen. De broeken zijn tegenwoordig veel meer slim-fit geworden, maar het rokkostuum is minder onderhevig aan veranderingen dan onze pakken. Hierdoor is de broek nog altijd iets wijder dan een pantalon van een slim-fit pak. 

rokbroek

De lengte van een rokbroek

De lengte van de broek van het rokkostuum is belangrijk. De broek hoort niet of net op de (lak)schoen te vallen waardoor er net een plooi in de broek valt. Een te korte pantalon kan niet, een te lange rokbroek is makkelijk in te korten door middel van zwarte veiligheidsspeldjes. Met een te korte pantalon ‘op hoog water staan’ is uit den boze. Onder de rokbroek worden altijd lange zwarte sokken gedragen zodat het mannenbeen niet zichtbaar is. Dit omdat elke broek altijd iets omhoog kruipt op het moment dat men gaat zitten. 

Rokbroek met zijde bies

Meer informatie?

Wil je meer informatie over de rokbroek of over het gehele 5-delige rokkostuum? Wil je een rokbroek online bestellen in onze website of wil je vrijblijvend komen passen bij ons op de Prinsengracht te Amsterdam? Wij helpen jou graag met het verkrijgen van het beste kostuum met de perfecte fit. Bel, sms of WhatsApp voor meer info naar PJ op 06 41 79 37 30.